5000 auto’s worden alleen al in Vlaanderen elk jaar gestolen – uitnodigend voor een verbod op contant geld voor auto’s dat 5 november 2018 van kracht werd. Contant geld voor auto’s is een grote industrie. En de NSW-regering is begonnen een mogelijk verband te zien tussen autodiefstallen en autoverkopen aan niet-geregistreerde cash for car dealers.

De modus operandi is eenvoudig – dieven stelen auto’s en geven ze vervolgens door aan niet-geregistreerde citroen 2cv dealers die de auto’s strippen voor onderdelen en ze ofwel in Australië verkopen of overzees exporteren.

Maar vanaf 5 november 2018 wordt het moeilijker om dit te doen. Een repressief optreden van de regering in Vlaanderen heeft ertoe geleid dat er nieuwe wetten zijn aangenomen die het ruilen van contant geld voor auto’s in Sydney verbieden.

Om een verkoop of aankoop legaal te laten plaatsvinden, moet het overeengekomen bedrag per cheque of EFT (Electronic Funds Transfer) worden betaald.

Hoe profiteert de regering?

Het belastingnet wordt breder. Hoewel er geen formele ramingen bestaan over de omvang van de sloopmarkt voor auto’s, kan men wel schattingen maken op basis van het totale aantal auto’s dat jaarlijks wordt gesloopt als gevolg van ongevallen of diefstal. Jaarlijks zijn 12.334 voertuigen betrokken bij ernstige ongevallen. Voeg daarbij de 5000 auto’s die elk jaar alleen al in New South Wales worden gestolen. Dat zijn 17.334 voertuigen met een gemiddelde waarde van € 1500 per voertuig (inclusief de wederverkoop van omgesmolten staal), wat neerkomt op $26 miljoen. Bij een belastingtarief van 20% – dat is 5,2 miljoen voor Vlaanderen alleen.

Hoe de gemeenschap profiteert

Autodiefstal is een ernstig probleem in Sydney. Alleen al in Blacktown worden elk jaar 664 voertuigen gestolen. Dat is elke 15 minuten een gestolen auto.

Wat maakt dit van Blacktown? De autodiefstal hoofdstad van Australië.

Wat drijft mensen tot autodiefstal? Gemakkelijk geld. Als we pakken wat makkelijk is – wordt het een gewoonte – en met de prijzen die mensen tegenwoordig voor staal betalen – is diefstal een gewoonte die maar al te makkelijk aan te kweken is.

De regering van New South Wales hoopt met dit initiatief autodiefstal in Australië een halt toe te roepen, of in ieder geval drastisch te verminderen.

Kun je een boete krijgen als je niet voor een voertuig hebt betaald met Australische banksystemen?

Ja. De boete kan oplopen tot $30.000. De politie mag nu uw terrein betreden als u een handelaar in sloopauto’s bent en het doorzoeken zonder dat daar een bevelschrift voor nodig is.

Als een voertuig niet is geregistreerd – met het volledige chassis en andere gegevens – inclusief het volledige rijbewijs of een ander geldig identiteitsbewijs met foto van de persoon die u het voertuig heeft verkocht, kunt u worden gearresteerd als u de eigenaar van het sloopbedrijf bent.

Is het het risico waard?

Nee. Het is beter uw bedrijf onmiddellijk bij de autoriteiten in Vlaanderen te laten registreren. Koop nooit een auto van iemand tenzij hij de eigenaar is en kan bewijzen dat hij de eigenaar is. Het kopen van een sloopauto is het risico – of het slaapverlies dat ermee gepaard gaat – gewoon niet meer waard!

Verkoop uw auto alleen aan erkende Cash for Car dealers

Voor autoverkopers is het belangrijk om ervoor te zorgen dat zij alleen zaken doen met erkende, geregistreerde cash for car dealers, zoals Autogest Vlaanderen. Wij voldoen aan alle overheidsvoorschriften om u te voorzien van een snelle, probleemloze en volledig legale auto verkoop.